Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Λίγα λόγια για την μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo



Σε άλλες μηχανές αναζήτησης, όταν κάνετε μια αναζήτηση και στη συνέχεια κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο, οι όροι αναζήτησής σας αποστέλλονται σε αυτήν την τοποθεσία που επιλέξατε (στην κεφαλίδα HTTP referrer). Αυτή η κοινοποίηση των προσωπικών πληροφοριών από εδώ και στο εξής θα ονομάζεται "διαρροή αναζήτησης."

Για παράδειγμα, όταν ψάχνετε για κάτι ιδιωτικό, μοιράζεστε αυτή την «ιδιωτική έρευνα», όχι μόνο με τη μηχανή αναζήτησης, αλλά και με όλες τις τοποθεσίες που έχετε επιλέξει για την (για αυτήν την αναζήτηση).

Επιπλέον, όταν επισκέπτεστε κάποια ιστοσελίδα, ο υπολογιστής σας στέλνει αυτόματα πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω site (συμπεριλαμβανομένων του μέσου που χρησιμοποιείτε για αυτή την αναζήτηση, του λογισμικού δηλαδή, στην προκείμενη περίπτωση του περιηγητή - browser (User Agent) και της διεύθυνσης IP). Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας άμεσα.

Έτσι, όταν κάνετε αυτή την "ιδιωτική έρευνα", όχι μόνο μπορεί οι άλλες ιστοσελίδες να γνωρίζουν τους δικούς σας όρους αναζήτησης, αλλά μπορούν επίσης να ξέρουν ότι ψάξατε με αυτούς. Είναι αυτός ο συνδυασμός των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με εσάς που εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής.

Η DuckDuckGo αποτρέπει την διαρροή αναζήτησης από προεπιλογή. Αντ 'αυτού, όταν κάνετε κλικ σε ένα link στο site τους, ανακατευθύνουν αυτό το αίτημα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην σταλούν δικοί σας όροι αναζήτησης σε άλλους δικτυακούς τόπους. Οι άλλες περιοχές (σελίδες) θα εξακολουθούν να ξέρουν ότι τους επισκεφτήκατε, αλλά δεν θα ξέρουν τι αναζήτηση δώσατε προηγουμένως.

Σε κάποιες άλλες μηχανές αναζήτησης (συμπεριλαμβανομένου της DuckDuckGo), μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια κρυπτογραφημένη έκδοση (HTTPS), η οποία ως υποπροϊόν δεν στέλνει συνήθως δικούς σας όρους αναζήτησης σε δικτυακούς τόπους. Ωστόσο, είναι πιο αργό το να συνδεθείτε με αυτές τις εκδόσεις και αν κάνετε κλικ σε μια τοποθεσία που επίσης χρησιμοποιεί το HTTPS στη συνέχεια την αναζήτησή σας, αποστέλλεται. Παρ 'όλα αυτά, η κρυπτογραφημένη έκδοση κάνει την αναζήτησή σας να προστατεύεται από το να διαρρεύσει σε υπολογιστές που ταξιδεύει μεταξύ του DuckDuckGo και εσάς.

Στη DuckDuckGo, η κρυπτογραφημένη εκδοχή μας πηγαίνει ακόμη περισσότερο πιο πέρα και αλλάζει αυτόματα τις συνδέσεις από έναν αριθμό σημαντικών τοποθεσιών Web για να επισημάνει τις κρυπτογραφημένες εκδόσεις των εν λόγω χώρων (ιστοτόπων). Εμπνέεται μετά (και χρησιμοποιεί κώδικα από) τo FireFox add-on, HTTPS Everywhere. Αυτοί οι ιστότοποι περιλαμβάνουν την Wikipedia, το Facebook, το Twitter και το Amazon για να αναφέρουμε μερικούς.

Ένας άλλος τρόπος για να αποτραπεί διαρροή αναζήτησης χρησιμοποιώντας κάτι που ονομάζεται αίτηση POST, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην δείχνει την αναζήτησή σας στο πρόγραμμα περιήγησής σας, και, κατά συνέπεια, δεν αποστέλεται σε άλλους δικτυακούς τόπους. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε αιτήσεις POST, σχετικά με την σελίδα ρυθμίσεων του DuckDuckGo, αλλά εκεί υπάρχουν τα δικά του θεματάκια. Αιτήσεις POST συνήθως αποκόπτουν τα κουμπιά περιήγησης προς τα πίσω, και καθιστούν αδύνατο για σας να μοιραστείτε εύκολα την αναζήτησή σας με αντιγραφή και επικόλληση από γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης στο Web.

Τέλος, αν θέλετε να εμποδίσετε τοποθεσίες από το να γνωρίζουν ότι τους επισκεφθήκατε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαμεσολαβητή όπως ο Tor
Μπορείτε να εισάγετε ένα !Τομέα διαμεσολάβησης με την DuckDuckGo καθώς, και εμείς θα σας δρομολογήδσουμε μέσω ενός proxy, π.χ. τον !Breadpig.com, μεσολαβητή. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι μέρος της DuckDuckGo !Bang Sysntax. Δυστυχώς όμως και οι διαμεσολαβητές μπορεί επίσης να είναι αργοί, και δωρεάν διαμεσολαβητές (όπως αυτός που χρησιμοποιούν στο DuckDuckGo), χρηματοδοτούνται από υπερβολική αμφισβητήσιμη διαφήμιση.

Λόγω αυτών των μειονεκτημάτων σε HTTPS, POST και τους διαμεσολαβητές αποφασίσανε να κάνουν την προσέγγιση ανακατεύθυνσης για να καταπολεμήσουν την διαρροή στην αναζήτηση.  Ωστόσο, έχουν αφήσει την επιλογή σε σας. Μπορείτε να αποκλίνετε από τα προεπιλεγμένα (default settings page) εναλλάσοντας (toggling) μεταξύ της ανακατεύθυνσης και των ρυθμίσεων της μπάρας διευθύνσεων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την κρυπτογραφημένη εκδοχή τους.

Φιλικά.
ΒΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου